Cannes
Blijf op de hoogte en volg Denise
18 Oktober 2015 | Frankrijk, Nice
Werkelijk waar alles ligt hier om de hoek. Waarom mensen Nice niet als uitvalsbasis voor een bezoek aan de Côte d'Azur gebruiken begrijp ik echt niet. Ten eerste is de stad zelf heel leuk - voor ieder wat wils - ten tweede ben je binnen een half uurtje met de trein in zowel Cannes als Monaco (de een richting het westen, de ander richting het oosten). Het is dé perfecte locatie om van alles en nog wat te gaan zien!
Monaco gaat komen, staat nog op het programma. Gisteren was het, zoals ik al aangaf in mijn vorige berichtje, de beurt aan Cannes!
Ik kan me van mijn vorige bezoek aan Cannes slechts indrukken herinneren. Ik was een jaar of 13? (mama, help me! als je het nog weet). Het was super chique, er reden grote, protserige wagens rond die ook nog eens van kleur veranderden als je ze van een andere kant bekeek (naar ons idee waren deze auto's allemaal van Arabische olie sheiks, maar het kan natuurlijk van iedere rijke idioot zijn die geen idee heeft wat 'ie met z'n geld moet doen...), ik kocht een Pirates of the Caribbean puzzel met vooral Johnny Depp's hoofd erop en Cannes was vrijwel direct mijn favoriete plaats tijdens die vakantie (en vele daarna).
Dat laatste is nog steeds waar. Cannes is fantastisch en zeker een bezoekje waard. Die andere zaken? Hmmm...er was vooral veel politie op de been, het was druk met toeristen (ja, hier wel) en het leek erop dat ze het terrein van het Palais des Festivals (wat ook dienst doet als congres centrum) aan het opbouwen waren voor een of ander evenement, waardoor dichtbij komen niet mogelijk was en ik daar dus geen foto's van heb gemaakt. Chique mensen heb ik niet direct gezien (maar goed, inmiddels heb ik dan ook rondgewandeld op zowel Fifth als Madison Avenue in New York - waarbij ik ook nog Bendel's in ben geweest - dus ik ben wat gewend...), super de luxe auto's heb ik zeker niet gezien, maar dat kon de pret niet drukken.
Ik ging alleen, want soms is dat beter. Onderweg naar het station ontdekte ik dat ik mijn camera was vergeten en dus terug naar huis, gelukkig ligt mijn appartement om de hoek. Op het station was het superdruk - Utrecht Centraal is er niks bij - en stond het rijendik voor de ticketautomaten. Daar ging mijn trein. Maar nee hoor, ook deze trein was te laat - ruim 20 minuten - dus kon ik gewoon relaxt mijn trein pakken. Na een half uurtje was ik in Cannes. Het station ligt een beetje buiten waar je moet zijn, maar het is snel genoeg gelopen en hoe dichter je bij de boulevard bent, hoe meer je voelt dat je in aan de Frans zuidkust rondloopt (ik houd van dat mooie blauwe water - wat natuurlijk gewoon hartstikke grijs is op een dag als vandaag, een dag dat het regent...).
Hoewel een wandeling over de boulevard, langs de kleine en grote bootjes, enorme jachten en toch wel chique hotels eigenlijk al genoeg is (die bootjes, fantastisch! Dát is nou leven als een God in Frankrijk - het zijn vooral Britten die dat doen, want zoals altijd hebben die het goed bekeken), is een bezoek aan de oude stad van Cannes zeker aan te raden. Onderweg kom je langs het Hotel de Ville - ook heel leuk - en kun je die mooie bootjes aanschouwen. De oude stad bestaat uit kleine straatjes die een berg opgaan waar je uitkomt bij een château en een kerk. Er is niet veel te doen - je zou het museum kunnen bezoeken... - maar er is een fantastisch uitzicht over de stad en de haven.
Na het bezoek aan de oude stad, wandelde ik verder langs de haven en kwam ik uiteindelijk terecht op een openbaar strand (de stranden aan de grote boulevard, waar ik later nog heen ging, zijn allemaal privé, van restaurants of hotels) waar ik uiteraard nog even heerlijk van de zon genoten heb. Wat is dat heerlijk om te doen, zo in de tweede helft van oktober!
Daarna ging ik langs het Palais des Festivals, wat dus bijna niet te zien was door alle hekken, auto's en andere dingen die ervoor stonden. Misschien is dit altijd zo, hoor, maar het is toch jammer. Dus ging ik maar verder over de Esplanade, een soort Walk of Fame van het Cannes Film Festival. Helaas vond ik alleen maar oude handafdrukken uit de jaren '90...
De Esplanade loopt over in de Promenade de la Croisette, de grote boulevard van Cannes. Hier zijn dus alle privé stranden en luxe hotels. Er zijn daarnaast ook straatverkopers, zoals overal...Maar goed, het is er gezellig en er staan blauwe stoeltjes - die vooral bezet waren - waar je even op kunt gaan zitten om naar die prachtige blauwe zee te kijken. Omdat je soms moet doen wat niet mag om mooie plaatjes te schieten, ben ik vervolgens (ik was niet de enige!) onder het touw naar het strand van het chique Carlton Hotel (het strand was gesloten) doorgekropen om de wereld eens vanaf de andere kant te bekijken. Heerlijk! Het was er fantastisch rustig, terwijl het maar een paar meter van de boulevard af lag, en ik heb er genoten.
Daar heb ik nog even vertoefd, voordat ik mijn weg terug naar het station ging vinden. Onderweg pakte ik nog even de Rue d'Antibes mee, die aangeraden werd op mijn stadsplattegrond, maar dit bleek gewoon een winkelstraat zoals alle andere winkelstraten ter wereld. Dus ging ik op naar het station, waar mijn trein wederom vertraging had (dat is dus niet alleen een Nederlands ding!), om terug te gaan naar het mooie Nice. Onderweg mocht ik nog die prachtige blauwe zee aanschouwen - de trein rijdt er langs. Een prachtige einde van een mooie dag.
Tot later!
Denise
18 Oktober 2015 - 18:57
Mam:
Hey meis je beschrijving van Cannes of het gisteren was! Wat waren we toen onder de indruk van al die mooie boten en de prachtige zandsculpturen op het strand. Verder fantaseerden we inderdaad over de mogelijke sheiks, in die steeds van kleur veranderende auto's. Heb de foto's er nog even op nagekeken om de sfeer weer te proeven en natuurlijk voor de datum. Je was iets ouder dan je dacht. Het was namelijk in de zomer van 2006. Heerlijk meis om te lezen dat het je weer net zo goed bevallen is. Liefs mam -
18 Oktober 2015 - 19:23
Irene:
We hoeven ons niet af te vragen of je geniet daar. :) Heerlijk hoor! Ben benieuwd naar je volgende uitstapjes. xx